Bilişim Sektöründe Çalışmak.

Farklı sektörler size faklı insanlarla tanışma imkânı sunar. Her insan ise ayrı bir dünya, ayrı bir bakış açısı demektir.

Bilişim Sektöründe Çalışmak.

12 yıllık iş hayatımda birkaç farklı sektörde aynı uzmanlık alanı üzerine çalışma imkânım oldu. Bu sürecin toplamda 7 yılı eğitim, 2 yılı gıda, 1 yılı elektronik perakende ve son 2 yılı da hala çalışmaya devam etmekte olduğum bilişim sektöründe geçti.

Farklı sektörler size faklı insanlarla tanışma imkânı sunar. Her insan ise ayrı bir dünya, ayrı bir bakış açısı demektir. Her yeni alanda kendi bilginize bilgi ekler, deneyiminize deneyim katarsınız. Uzun vadede ise bunun sonucunu belirli bir iş kolunda uzmanlaşmış olarak, iş hayatınızdaki profesyonel duruşunuz olarak görürsünüz.

Eğitim sektöründe işler biraz farklıdır. İşiniz genelde insanlarla ve iletişim içinde geçer. Ya da öyle zannedersiniz. Ancak eğitim için kullanılan bir projeksiyonun bile aslında bir yazılım dili olduğunu, projeksiyona yansıtılacak PowerPoint veya farklı bir sunu tabanının kendine has kodları olduğunu ister istemez düşünmezsiniz. Burada önemli olan, ürettiğimiz sununun düzgün çalışmasıdır.

Aynı şekilde gıda sektöründe de işler insan ve hizmet üzerine yürür. Ancak yine burada da bir konveksiyonel fırının kullanış şeklinden, bulaşık makinesi sepetinin tasarımına kadar olan süreci aklımıza bile getirmeyiz. Her zaman konveksiyonel fırının, içine atılan ekmeğin nem oranına kadar doğru girdileri seçtiğimizde sıcacık ve çıtır çıtır, tam da olması gerektiği gibi bir ekmek çıkardığı için ne kadar iyi bir fırın olduğunu düşünmüş ve her ekmek çıkışında fırına hayran kalmıştım; ancak fırının çalışma sisteminin yazılım uzmanlarınca belirli kodlar üzerine programlandığını ve mühendislik bilgisiyle oluşturulduğunu düşünmemiştim. Bu açıdan baktığımda tüm arka plan ekibine ve emeğine hayran olamamak elde değil.

Elektronik perakende de işler biraz değişir, işin içinde yine insan vardır ama insanla birlikte ürünler de ön plandadır. Teknolojiyle daha iç içesinizdir artık. Yeni çıkan pek çok teknolojik üründen haberiniz olur. Bire bir o ürünlere dokunabilir, demolarını/teşhir ürünlerini kullanabilir ve teknoloji  ihtiyaçlarınızı bu ürünlere göre tamamlayabilirsiniz.

Bilişim sektörüyse hepsinden farklıdır; bir kalemin basit tasarımından tutun da; herkesin pek çok platformda aynı dili kullanabileceği hibrit yazılımlara kadar alan çok geniştir. Bir zamandan sonra, aslında evet, her şeyin bir matematiği var ve her şey hemen hemen bir şekilde bilişimle kesişiyor demeye başlarsınız.

Asansöre 4. Kattan bindiğinizde ve  6. Kata çıkmak için tuşlardan 6’ya basmanıza rağmen asansör ilk olarak zemin kattan çağrıldığı için en alt kata iniyorsa “acaba yazılımında bir hata mı var yoksa özellikle bu şekilde mi planlamış? Peki ama neden?” diyerek kendinizi bir araştırmanın içinde buluverirsiniz.

Bilişim eğitimlerinin içine pek çok ana başlığı dahil edebiliriz. Grafik ve Web Eğitimleri, Teknik Eğitimler, Microsoft Office Eğitimleri, Dijital Pazarlama Alanında Eğitimler, Oyun Geliştme Eğitimleri, Yazılım ve Sistem  Eğitimleri gibi daha onlarcası…

Bir zamandan sonra bilişimin içine daha da girdiğinizde, televizyonda herhangi bir reklamı izlerken bile acaba bu görüntüyü 3DsMAX Programı ile mi yapmışlar yoksa farklı bir program mı kullanmışlar diye kendi kendinizi sorgularken bulabiliyorsunuz.

Ayrıca bilişim üzerine çalışan insanlarla çalışmakta ayrı bir keyif veriyor insana. Her an, her dakika global anlamda yeni hangi teknoloji varsa anlama imkanınız oluyor. En azından sizin anlayabileceğiniz bir dil ile yeni olan hangi teknolojiyse onun hakkında az da olsa fikir sahibi olabiliyorsunuz.

Dedemin bir sözü varmış; anneanneme her zaman: “Hanım çağa ayak uyduracaksın. Eğer çağa ayak uyduramazsan, zamanın gerisinde kalırsın.” dermiş. Bu sözün önemini bilişim sektöründe çalışmaya başladığım zaman daha da iyi anladım.

Her sektör güzel ve özeldir. Ancak hemen hemen her sektörün içinde bir şekilde bilişim vardır. Yeni şeyler öğrenmek her zaman ufkumuzu genişletir, bakış açışımızı geliştirir. Siz siz olun, hangi sektörde çalışırsanız çalışın, bilişim teknolojilerinden uzak kalmayın.  Yeni, güzeldir, unutmayın. Bol bilişimli günler dileriz.

Çağla Oyar