50 Başvuru Çok mudur?

İş aramak bir iştir! İş ararken ne kadar çok yere başvurulmalı?

50 Başvuru Çok mudur?

 

“Yeni mezunum, iş arıyorum ama hep deneyim istiyorlar, peki ben işe başlamazsam nasıl deneyim sahibi olabilirim?” Yeni mezun arkadaşlarımızın birçoğunda bu serzenişi duyuyoruz. Peki deneyim kazanmak adına nasıl ilk işe girebiliriz? Bu sorunun en mantıklı cevabı; moralinizi bozmadan sürekli deneyerek diyebiliriz. Bu denemeler süresince farkında olmanız gereken birkaç durum söz konusudur. Bunlardan birincisi iş aramanın bir iş olduğunun farkına varılmasıdır.

İş aramak bir iştir!Evet, aslında şuan sizler işsiz değilsiniz bir işiniz var; bu da bir iş bulmaktır. Bu sebeple ön hazırlıklarınızı yaparak işiniz olan “iş bulmaya” hemen başlayabilirsiniz.  İlk iş deneyiminize hazırlanırken kafanızda birçok soru dolaşır, “acaba hangi pozisyon daha çok kazandırır, hangi kurumsal firmaya girmeliyim, arkadaşım/abim/amcam vs. çok kazanıyor ben de onun gibi kazanmalıyım?” gibi sorular dolaşır durur. Bu soruları bir kenara bırakarak mevcut işinize odaklanmayla başlayabilirsiniz.

Nerelere başvurmalıyım?İş bulmaya ilk önce sektörünüzü seçerek başlayabilirsiniz. Unutmayın, uzun vadede sektör değişimi iş bulmanızı zorlaştırır ama aynı sektörde hem daha iyi bir uzmanlık kazanır hem de sektör içerisinde zamanla tanınarak iş veya transfer teklifi almaya başlayabilirsiniz. Bu sebeple sektör seçiminizi yaparken, seçeceğiniz sektörün sizin için öncelikli ve kalıcı olmasına dikkat etmelisiniz.

Sektörünüzü belirledikten sonra sıra geldi iş bulmaya.Bu noktada sektör içerisindeki potansiyel firmalarınızın listesini yapmaya güzel bir strateji ile başlayabilirsiniz. Bunun için Google’ı etkin kullanmanızda fayda var. Sektöre ilişkin dernekler, Sanayi ve Ticaret Odası gibi sektöre özel odalar, sosyal medya grupları, Linkedin, Sanayi ilk 500 ikinci 500 firmaları, organize sanayi bölgeleri, bilişim sektörü için teknoparklar vb. gibi birçok kanaldan sektör firma listelerine erişebilirsiniz.

Firma seçme yolundaki ilk adımı atıp, firma listenizi bir Excelde veya benzeri bir ortamda alt alta sıraladınız. Şimdi bu firmaların İK veya ilgili departmanlarına CV’lerinizin ulaşması gerekiyor. Bunun için yine Google yardımıyla firma web sitesine ulaşarak ilgili departman için e-mail adresine ulaşabilir veya en etkilisi -fakat nedense çoğu kişi çekinir bu durumdan- firmayı arayarak santralden ilgili kişi ya da departmanın e-mail adresini isteyebilirsiniz.

Firma listeniz tamam, ilgili kişiye ulaşabilmek adına mail adresleriniz de mevcut, artık çalışmaya başlayabilirsiniz. Göreviniz, sahip olduğunuz özgeçmişinizi mümkün olduğunca görünür kılmak ve sektördeki her İK personeline ulaştırmak. Tabii ki burada spam mailing yaparcasına “CV’yi ekle, göndere bas!” tan bahsetmiyorum. Firmanın web sitesini inceleyerek yapısı hakkında en azından fikir sahibi olmanız ve bu doğrultuda da ön yazı ile başvurmanız karşı tarafa kendinizi tanıtmanız için etkin bir yol olacaktır. Ön yazınızı mailinize de yazabilir, ek kısmına da CV’nizi ekleyerek iletebilirsiniz. Bu aşamaya kadar geldiyseniz artık düzenli bir işiniz var demektir. İlk işinizi ararken maaştan ziyade deneyim aramaya odaklanın. Yazının başında geçen yeni mezun deneyim döngüsünü en kısa sürede kırmak adına ilk işinizde “deneyim odaklı” başvurularınızı yapın. Maillerde göndereceğiniz ön yazılarınızı da bu doğrultuda hazırlayarak gönderin.

Yukarıda bahsettiğim başvuruları disiplinli bir şekilde her gün yaparsanız -mesela “günde 20 firmaya ulaşacağım” gibi bir hedefle- kısa zamanda fark edilmeye başlayacaksınız ve görüşme davetlerinin geldiğini göreceksiniz. Türkiye’de iş aramak sadece 3 kariyer sitesindeki ilanlara başvurarak beklemek değildir. Şansınızı siz yönlendirmelisiniz.

Dönem dönem yeni mezun arkadaşlarla görüşüyorum, 10 ay olmuş eğitimi biteli “Yoğun iş arıyorum ama hala bir dönüş yok.” Diyorlar. Onlara şu soruyu soruyorum: “Şimdiye kadar kaç tekil firmaya başvurdunuz?” Genelde 50-100 arasında cevaplar geliyor. Peki, başvurduğunuz sektörde sadece 50 firma mı vardır? Başvuru yaptığınız sektörde 50 veya 100 firmayı çıkarttığınızda kalan şirket sayısı size fazlasıyla yeteceğini düşünüyorum. Bence ilk olarak sektördeki firma sayısını araştırarak işinize başlayınız.

2018 Temmuz ayı itibarı ile yıllık cirosu 10.000.000TL ve üzeri firma sayımız 76.585 adettir.

http://www.efatura.gov.tr/efaturakayitlikullanicilar.html